dinsdag 27 maart 2012

Werkdag

Mijn oudste zoon heeft toetsweek op school. Nou ja, op school.. Eigenlijk hoeft hij dus juist nauwelijks naar school. Om een uur of tien vertrekt hij dan maar eens zo’n beetje, op zijn gemakkie, zijn dooie akkertje van pompiedompiedom, en voor ik de computer goed en wel heb opgestart is hij om één uur alweer terug. Voor de vorm bladert hij dan nog een half uurtje door zijn boeken voor de toets van morgen, maar de rest van de dag lummelt hij maar wat om zijn vader heen. Ligt hij languit op de bank zijn Donald Duck te lezen. En of hij wat mag snoepen, bij zijn glaasje limonade.
En mijn vrouw voelt zich niet zo lekker, deze weken. Ze gaat daarom alleen halve dagen naar haar werk, al vertelt ze van tevoren niet van welke dag ze welke helft gaat. Dat is net hoe het uitkomt en hoe ze zich voelt, op het moment. Ik moet mij daar ook vooral niks van aantrekken, vindt ze, en gewoon aan het werk gaan, als ik dat wil. Wanneer ik dat wil. Zij gaat ’s middags, vandaag, zo blijkt, want om een uur of tien komt ze haar bed uit en leest in ochtendjas de krant, aan de half afgeruimde ontbijttafel. En dat we de koffie wel in de tuin kunnen drinken, met dat mooie weer. Om zo tegen enen toch maar eens in de auto te stappen.
Werk ze, zegt ze nog, voor ze het portier achter zich dichttrekt.
Jij ook, mompel ik, en zwaai. Terwijl ze de straat uitrijdt, zie ik aan de andere kant mijn zoon de straat weer indraaien, vrolijk slingerend op zijn fiets. Voor hem zit het erop voor vandaag.

6 opmerkingen:

 1. Ik merkte ook al dat ik beter werk als ik het huis helemaal voor mezelf heb. Als je huisgenoten niet duidelijk op voorhand zeggen wanneer ze weg zijn, is dat dan verdikkeme lastig, he.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij hebt gelukkig alleen maar een vrouw en een zoon die je van het werk afhouden. Hier lopen zeven katten over mijn buro, komt herhaaldelijk de man met een vertaalvraag binnenlopen en staat het schaap bij het hek indringend naar binnen te kijken, staan de eenden tegen het kattenluikje te tikken; van heb je nog wat lekkers en staat de pc constant te bliepen om aandacht van de sociale media. Werkze Jos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou ook een weblog beginnen, als ik jou was.. stof genoeg..

   Verwijderen
 3. En dan vragen ze als ze thuis komen: "en, wat heb jij vandaag gedaan?"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat het niks ergs is dat je vrouw heeft.
  En beterschapjes natuurlijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen