zaterdag 3 januari 2015

Een boom met een bierbuikJe wilt wel eens wat weten, van de natuur, met al dat gewandel. Je komt wel eens iets tegen, je ziet wel eens iets waarvan je je afvraagt wat het eigenlijk is. Of hoe dat nou zo komt. En waarom.
Zo’n vreemde uitstulping aan een boom, bijvoorbeeld. Zo’n raar geribbelde bierbuik. Wat zou dat nou zijn? En hoe kom je daar achter, met alleen maar een foto?
Eens kijken.. ja.. wat voor boom is het eigenlijk? Daar begint het al, de grote onwetendheid. Aan de schors te zien, de boom is kaal in deze tijd van het jaar, is het gewoon een eik. Een zomereik, om precies te zijn, volgens het geraadpleegde boekje.
Een speurtocht op internet leert ons vervolgens dat het leven van een boom in elk geval óók niet als vanzelfsprekend over rozen gaat, want er zijn nogal wat nare ziektes met enge, woekerende gezwellen als gevolg. Essenroos bijvoorbeeld. Dat lijkt er wel wat op, maar dat is het natuurlijk niet, want, de naam zegt het al, dat komt alleen bij essen voor. Net als de bastwoekerziekte. En een heksenbezem, ook een soort woekering, beperkt zich tot berken, wisten we zelf zonder internet ook al te vertellen. Boomkanker, schijnt ook te bestaan, maar dat ziet er nog weer anders uit.
Goed, uiteindelijk komen we er dus niet precies achter, en moeten we het maar eens vragen aan iemand die er verstand van heeft.
Wat we wel te weten zijn gekomen, is dat in de bast van een boom zogenoemde verborgen knoppen zitten. Geheime knoppen, die je niet kunt zien, en die de boom achter de hand houdt voor noodgevallen. Om na bijvoorbeeld een blikseminslag, of een noodlottige storm, opnieuw mee te beginnen. Helemaal van voren af aan. En dat daar wel eens een beestje, of een schimmel, of een ander soort naarling naar binnen kan kruipen, om ongevraagd en gratis mee te eten van de sapstroom, die naar zo´n verborgen knop gaat. Dat kan dan gaan irriteren, of ontsteken of zoiets, en daardoor gaat de bast woekeren.
En dat zou bij deze eik ook wel eens aan de hand kunnen zijn. Dus ja, dat is niet zo mooi.
Al ziet het er best mooi uit, eigenlijk.

2 opmerkingen:

  1. Ik kon het niet laten om te googelen ;-): het lijkt een maserknol of warrelknoest te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! Deze twee schitterende woorden heb ik op mijn beurt weer gegoogeld, ik kon het niet laten, en ik denk dat je gelijk hebt. Geliefd bij meubelmakers, las ik ook nog, de warrelknoest.

      Verwijderen