woensdag 12 maart 2014

Geen mooie jonge vrouw

In de tram van afgelopen zaterdag zat dus al een mevrouw, met een zeer gewijde glimlach, in het boekenweekgeschenk te lezen. Die was er vlug bij geweest, had de man nog gedacht. Als de kippen, zogezegd. De boekenweek was nog maar net opengeslagen, bij wijze van spreken. Als ze niet uitkeek had ze het al uit voordat ze er gratis mee de trein in kon, want dat kon ook nog, binnenkort, had hij gehoord. Gratis in de trein met een mooie jonge vrouw.
Een spotje op de radio, was dat geweest. Van de NS. En de boekwinkel natuurlijk. De man had zich bij het horen van zoveel joligheid nog afgevraagd of Tommy Wieringa nou de expliciete opdracht zou hebben gekregen een boekje met juist die titel te schrijven. Een Mooie Jonge Vrouw.
Het maakt geen donder uit waar het over gaat, mijnheer Wieringa, dat mag u verder helemaal zelf uitmaken, u bent de kunstenaar tenslotte, als het maar wel: Een mooie jonge vrouw heet. Kunnen we dat zo afspreken? Dan is de opdracht voor u.
Omdat dat zo geinig klonk, voor de pr: Gratis in de trein met een mooie jonge vrouw. Ohlala.
Het zal wel niet, al zou het de man ook niet verbazen, in Nederland kruideniersland.
Maar goed, als de mevrouw niet uitkeek moest ze het boekje nog een tweede keer lezen om er gratis mee de trein in te kunnen, want zo’n mevrouw leek het hem wel. Zeker. Dus hij hoopte maar dat het een beetje de moeite waard was, het boekenweekgeschenk.
Zelf had hij het nog niet. Hij wist ook niet of het er van ging komen. Niet omdat hij iets tegen Tommy Wieringa had, integendeel, maar omdat hij het altijd iets buitengewoon lulligs vond hebben om nou uitgerekend in de boekenweek een boekje te gaan kopen, van twaalf euro vijfenzeventig , voor het gratis boekenweekgeschenk. Daar voelde de man zich toch een beetje.. een beetje te.. ja, een beetje te.. ja, wat eigenlijk? Hij wist het zelf niet eens. Maar hij kon er niks aan doen.

9 opmerkingen:

 1. Mooi verwoord Jos. Ik had bijna die gedachte. Ik vroeg het gister nog aan Mars bij het horen van de reclame.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Drie zielen, één gedachte blijkt dan nu. Mogen we volgende jaar dan de Navy Seals, of de Zweedse mariniers?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koop je toch gewoon na de Boekenweek een boek. (Ik ben blij weer wat verhalen van je te lezen, ik lees ze graag).

  BeantwoordenVerwijderen