maandag 5 december 2011

iLP

Van zijn jongens en zijn vrouw had de man een usb platenspeler van de Sint gekregen. Zijn jongste zoon had het verzonnen, maar zelfs voor met zijn broer samen was het een té duur cadeau geweest. Vandaar dat het een gezinsprojekt was geworden, en dat maakte het natuurlijk tot een nog mooier cadeau dan het toch al was. Een usb platenspeler! Precies wat hij wilde hebben!
De man was er namelijk zo één die geen afstand kon doen van zijn verzameling elpees, van meer dan twintig jaar geleden. Die stond nog altijd, strak in het gelid, op alfabetische volgorde, ruim twee meter kostbare kastruimte in beslag te nemen. Die koesterde hij, als het laatste stukje jeugd dat hem nog restte.
En af en toe draaide hij er dan weer eens één, of twee - tot net zo groot genoegen van zijn jongens overigens, die het als een even folkloristisch als exotisch, magisch ritueel uit het stenen tijdperk beschouwden, wat het ook was natuurlijk, vanuit hun wiiperspectief – maar héél vaak kwam dat er nou ook weer niet van, want lastig was het óók, al dat stof afvegen en omdraaien, en dat gedoe met die hoezen.
Jammer, vond de man dat. Van de muziek die er op stond. Daar zaten toch wel wat favorieten tussen en die hoorde hij nu dus niet meer, want hij was ook te bekakt om het allemaal op cd bij bolcom in te tikken. Dat was niet echt.
Dus, die usb platenspeler, dat was een gouden vondst. Kon hij zijn hele collectie zelf op de harde schijf zetten. Een soort met terugwerkende kracht sf variant van het aloude hometapen, waar hij zich in reeds genoemde jeugd ook nogal fanatiek aan bezondigd had, en waar hij zo goed als alle cassettebandjes ook nog van bewaarde trouwens. Hij was hoogstwaarschijnlijk de enige mens op aarde met een nog goed functionerende én aangesloten cassetterecorder in huis. Maar goed, dat was misschien een aardig kerstcadeau. Nú zat hij innig tevreden zijn elpeetjes in itunes in te voeren.
Het was lang geleden dat hij de dag na Sinterklaas metéén met zijn nieuwe speelgoed was gaan spelen. Er zat toch nog meer jeugd in de man dan hij zelf gedacht had.

6 opmerkingen:

 1. Wat raar zeg, hier geven de ouders cadeautjes aan hun kinderen met sinterklaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh, maar dat wil ik ook!
  usb-platenspeler? nooit van gehoord
  ga gelijk google-en

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is alsof je het over pappalien hebt. Alleen was zijn familie niet slim genoeg om hem van een usb stick te voorzien dit jaar. Volgend jaar kopieer ik dit logje, goed? (En die lp's en cassettedingen en andere in de weg sta troep, die mogen zometeen écht bij het grof vuil, toch?)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gemiste kans, Zap.. de ideale manier om je zakgeld terug te verdienen.
  Een platenspeler met een usb kabel eraan, Fienke.
  En nee, Mammalien, weg mag het natuurlijk nooit. Wat nou als de computer crasht?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heer Venrooij,
  Dat hebt u met liefde voor de taal en met genegenheid voor oude dingen geschreven.
  Een groet.
  De Drs.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank u drs, voor uw bezoek. En uw vriendelijke woorden.

  BeantwoordenVerwijderen